Op zaterdagavond 18 februari wordt door Rien Donkersloot op het Naberorgel in de Amersfoortse St.-Joriskerk  een ‘componistenportret’ geschetst van de Duitse componist Julius Reubke (1834-1858).
Deze jonggestorven componist liet slechts een drietal orgelwerken na, waarvan de monumentale ‘Sonate über den 94sten Psalm’ tot de hoogtepunten van de romantische orgelliteratuur wordt gerekend en een blijvende plaats heeft veroverd op vele concertprogramma’s in binnen- en buitenland.
Reubke was sterk beïnvloed door Franz Liszt. Liszt op zijn beurt, beschouwde Reubke als een van zijn meest getalenteerde Leerlingen.

Tijdens het programma worden daarom werken van Reubke gecombineerd met werken van Liszt. Uit het orgeloeuvre van Liszt is een selectie gemaakt van werken die minder vaak op concertprogramma’s te vinden zijn.
Zo klinken onder meer de ‘Symphonische dichtung Orpheus’ (in de orgelversie van A.W. Gottschalg) en een bewerking van de “Funérailles” (het zevende deel uit: “Harmonies poétiques et religieuses”).
Daarnaast klinken de drie orgelwerken van Reubke. Dat zijn, naast de ‘Sonate über den 94sten Psalm’ waarmee het programma wordt besloten, een adagio en een trio in c moll.

Om 19.30 uur geeft Rien Donkersloot een uitgebreide toelichting op het programma in het koor van de St.-Joriskerk. In zijn toelichting gaat hij in op het leven en werk van Reubke, zijn contacten met Franz Liszt, alsook een meer gedetailleerde bespreking van de te spelen werken.
Het concert begint om 20.00 uur; de kerk is geopend vanaf 19.00 uur. Toegang € 10,-. Tot 21 jaar gratis.

Categories: Nieuwsberichten